.

smartphonefeiten
Terug naar overzicht
57,417x gelezen

In no-time – nou ja, een jaar of tien – zijn smartphones vanuit het niets een enorm belangrijk onderdeel van ons leven geworden. De ontwikkeling van smartphones in dit decennium is bovendien fenomenaal. Niet gek dus, dat het internet volstaat met opmerkelijke feiten over smartphones. Wij zetten de 15 bizarste smartphonefeiten voor je op een rij!

1. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljard smartphones gemaakt. Dat is ongeveer evenveel als het aantal mensen op aarde.

2. IBM verkocht al in 1994 een ‘smartphone’. De IBM Simon had een touchscreen, kon e-mails versturen en apps van externe partijen draaien.

3. Per kilo bevat een smartphone meer goud dan gouderts. In een ton ruwe erts zit ongeveer vijf gram goud, in een ton afgedankte mobieltjes meer dan 150 gram.

4. Nikola Tesla voorspelde de smartphone in 1926. Hij zei toen namelijk: “Als draadloze technologie perfect toegepast wordt, verandert de hele aarde in een gigantisch brein, waarbij alle dingen onderdeel zijn van een echt en ritmisch geheel. We zullen in staat zijn om meteen met elkaar te communiceren, ongeacht de afstand. Bovendien zullen we elkaar door televisie en telefonie zó perfect kunnen zien en horen dat het lijkt alsof het face-to-face is, ondanks de afstand van duizenden kilometers. De instrumenten waardoor dit mogelijk wordt, zijn opmerkelijk simpel vergeleken met onze huidige telefoons en zullen in iemands binnenzak passen.”

5. De iconische Nokia 3310, die beroemd is om zijn onverwoestbaarheid en ongelooflijke batterijduur, heeft een batterij die 3 tot 4 keer kleiner is dan de smartphonebatterijen van vandaag de dag.

6. Dagelijks staren we gemiddeld 2,42 uur naar ons smartphonescherm en raken we het 2617 keer aan door tikken en swipen.

7. Je smartphone is qua rekenkracht vele malen sterker dan alle rekenkracht van de NASA bij elkaar ten tijde van de maanlanding in 1969. Een iPhone 6 is bijvoorbeeld minimaal 1000 keer sneller dan de Apollo Guidance Computer (AGC) aan boord van de Apollo 11-raket. Een vergelijking is echter lastig te maken, want een iPhone is – en dat klinkt misschien vreemd – veel geavanceerder en dus rekenkrachtbehoevender.

8. In Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea (niet geheel toevallig het land dat met 88 procent het hoogste percentage smartphonebezitters ter wereld telt), waarschuwen stoeptegels bij gevaarlijke kruisingen ervoor dat je niet meer op je smartphone moet kijken.

9. Ongeveer 20 procent van de Amerikaanse jongvolwassenen geeft toe dat ze hun smartphone gebruiken tijdens de seks.

10. Apple ontwikkelde eerder plannen voor de iPad dan de iPhone, maar Steve Jobs besloot dit ontwerp om te smeden tot een (handzamere) telefoon. Lees alles over de eerste iPhone in ons artikel ‘Terugblik op de eerste telefoons van… Apple!

11. Het besturingssysteem Android is niet gecreëerd door Google maar door de start-up Android Inc., dat in 2005 werd overgekocht door Google.

12. Samsung verdient meer aan een iPhone dan aan een eigen flagship-toestel. Samsung maakt allerlei onderdelen voor iPhones, waaronder het dure OLED-scherm van de iPhone X. En daarop pakken de Koreanen grote marges.

13. NASA heeft in 2013 twee Nexus S-smartphones de ruimte in gestuurd om sensoren in het internationale ruimtestation ISS te testen. NASA koos voor deze toestellen vanwege het besturingssysteem Android. Omdat de broncode daarvan openbaar is, hoopt de ruimtevaartorganisatie dat het publiek gaat mee-ontwikkelen aan software die kan worden gebruikt bij toekomstige experimenten.

14. Telefoons kunnen je hartslag lezen. Apps zoals Instant Heart Rate kunnen via je camera namelijk minimale kleurverschillen in je vingertop detecteren. Zo zien ze wanneer er vers bloed doorheen stroomt. En weten ze dus wat je hartslag is.

15. Wist je dat er smartphones op de markt zijn met Supermanachtige kenmerken? Met de nabij-infrarood spectrometer van de Changhong H2 kun je bijvoorbeeld vaststellen hoe vers een product is, of je medicijn geen namaak is en wat je vetpercentage is. En de Cat S60 kan dankzij een warmtebeeldcamera warmte en warme objecten detecteren en fotograferen.

Ken jij nog meer opmerkelijke smartphonefeiten?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.