.

veilig buiten apps
Terug naar overzicht
25,985x gelezen

Kamperen, naar het strand of het park, hiken, mountainbiken: in de zomer trekken we er massaal op uit. Heerlijk, zo in de buitenlucht. Maar er kan ook van alles gebeuren. Hoe zorg je dat jij, je kinderen, reisgenoten en vrienden buiten zo veilig mogelijk blijven? Met deze 5 buitengewoon handige apps natuurlijk!

EHBO: bied medische hulp bij ongevallen

Stel. Jij of iemand anders kampt met een brandwond, vergiftiging, verstikking, bewusteloosheid of wat voor letsel dan ook. Weet je dan wat je moet doen? Dankzij de gratis app EHBO van het Rode Kruis (Android en iPhone) wel!

Dankzij deze doe-het-zelf-dokter-app heb je namelijk EHBO-instructies voor alle mogelijke vormen van letsel bij de hand. Zit je in een noodsituatie en heb je je handen niet vrij? Kies dan voor een gesproken uitleg. Ook handig: binnen de app kun je navigeren naar de dichtstbijzijnde AED-locatie of EHBO-post.

Find My Kids: volg en vind je kinderen

Vind je het een beetje Big Brother-achtig om te volgen waar je kinderen zijn? Bedenk dan wel dat de gratis app Find My Kids (Android en iPhone) al levens heeft gered.

Met de app ontvangt jouw telefoon signalen van de smartphone of het gps-horloge van je kinderen (of andere bekenden). Je kunt bijvoorbeeld notificaties ontvangen wanneer ze een bepaald gebied verlaten. Is je kind in gevaar of verdwaald? Dan kan hij of zij op de SOS-knop in de app drukken. Wil je nog meer veiligheid? Luister dan op afstand mee of houd in de gaten of de batterij nog vol genoeg is.

bSafe: creëer je eigen netwerk van beschermengelen

Van mensen in je eigen netwerk je beschermengelen maken? Dat kan met de app bSafe (Android en iPhone, gratis). Daarmee kun je bijvoorbeeld een vriend vragen om je te volgen op de plattegrond tot je thuis bent. Verstuur je een alarmsignaal aan je ‘guardians’ (oftewel je contacten in de app), dan kunnen zij je komen redden. Ze zien namelijk precies waar je bent en – via een videolivestream – wat er gebeurt. Kun je je telefoon niet bereiken om te alarmeren? Gebruik dan een spraakcommando.

Door al deze functies is de app vooral populair onder vriendinnengroepen. Maar eigenlijk kan iedereen ‘m gebruiken om van z’n eigen netwerk een veiligheidsvangnet te maken.

Cairn: onmisbare tool voor de ware outdoortijger

Schep jij graag een (buiten)luchtje? Liefst in the middle of nowhere, ver van de bewoonde wereld? Dan mag de gratis app Cairn niet ontbreken op jouw smartphone. Of je nu aan het hiken, mountainbiken, wielrennen of paardrijden bent: de drie handige functies van deze app kunnen jou de helpende hand bieden in noodgevallen.

  1. Waar ter wereld je je ook bevindt, met Cairn beschik je daar diep in de outback over (vooraf door jou gedownloade) offline plattegronden met paden erop.
  2. Deel onderweg live je locatie met vrienden, familie, sportmaten of wie dan ook, zodat zij kunnen ingrijpen als je bijvoorbeeld te laat terug bent of afwijkt van de route.
  3. Uniek: op basis van gecrowdsourcete gegevens, die dus afkomstig zijn van andere gebruikers, weet Cairn waar op de route je mobiel bereik hebt. En op welke plekken je dus een update kunt versturen of noodoproep kunt doen.

Nadeel van de Cairn app: hij is (voorlopig) alleen beschikbaar voor iPhone.

SAS Survival Guide: als het draait om leven en dood

Ben jij verdwaald en komt het aan op je survivalskills? Dan is de nood nog niet per se aan de man (of vrouw) wanneer je de app SAS Survival Guide (Android en iPhone, aanschafprijs ongeveer 7 euro) hebt. De app is gebaseerd op de ‘survivalbijbel’ van John ‘Lofty’ Wiseman, die soldaat en instructeur was bij de elite-eenheid SAS van het Britse leger.

Ongeacht het terrein, deze app helpt je uit de brand. Zo kun je zoeken in de volledige tekst van de bestseller en foto’s bekijken van bijvoorbeeld eetbare, medicinale en giftige planten en dieren. Ook bevat de app een zonnekompas, EHBO-gids en functie om morsecodes te versturen.

Zo. Je bent nu goed voorbereid om veilig op pad te gaan. Laat die zon nu maar komen! Helaas zijn er geen apps om dáárvoor te zorgen…

Welke app(s) gebruik jij om veilig te blijven?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.