.

Terug naar overzicht
48,531x gelezen

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is tegenwoordig een app voor. Soms zijn de ideeën gloednieuw en super vernieuwend. In andere gevallen worden er klonen gelanceerd, die nauwelijks zijn te onderscheiden van het origineel. Daartussenin zitten de nieuwe apps die zijn gebaseerd op een oude app, maar dan een prachtig nieuw jasje hebben. Neem bijvoorbeeld Signal: een soort WhatsApp, maar dan nóg veiliger. We zetten 6 nieuwe apps die zijn geïnspireerd op oude apps voor je op een rijtje.

Nieuwe app Letgo versus Marktplaats en eBay

De nieuwe Marktplaats of eBay, dat word je natuurlijk niet zomaar. Toch heeft de app Letgo met die ambitie honderden miljoenen dollars opgehaald bij investeerders. Letgo overtroeft Marktplaats en eBay om twee redenen, zo stellen de makers. Een advertentie voor je (tweedehands) product plaatsen kan in slechts enkele seconden. Door kunstmatige intelligentie herkent de app namelijk meteen het product op de foto, zodat je het niet meer hoeft te omschrijven en categoriseren. Bovendien werkt het heel lokaal: je kunt gemakkelijk kopen en verkopen bij jou in de buurt, zodat er geen gedoe is met pakketpost en online betalingen. Het slaat aan: de app is wereldwijd inmiddels al 45 miljoen keer gedownload. De app is met name in de VS erg populair en kun je sinds kort ook in Nederland gebruiken.

Letgo is gratis voor Apple en Android

 

Datingappmarkt: Once verleidt Tinder-gebruikers

Tinder is met ruim 100 miljoen downloads razend populair. Bij Tinder hebben gebruikers meteen een profiel op basis van hun Facebook-profiel, matchen gebeurt door profielfoto’s van mede-daters goed te keuren of juist weg te swipen. De app lijdt nu onder zijn eigen succes. Vooral in grote steden, zo luidt de kritiek, zijn er te veel Tinder-gebruikers. Dus is het te makkelijk geworden om een match te krijgen en zijn veel gebruikers meer bezig met matches verzamelen dan met daten. Ook heeft Tinder last van het imago van kortstondige-affaire-app. In dit gat is Once gesprongen. De app belooft kwaliteit boven kwantiteit. Iedere dag krijg je één match voorgeschoteld. Niet gemaakt door een algoritme, maar door een menselijke koppelaar. Match binnen? Dan krijg je 24 uur de tijd om een berichtje te sturen. Vergeleken met Tinder zou je meer kans hebben op succes en een hoop swipetijd besparen. Geef je om je privacy? Bij Once kan, in tegenstelling tot Tinder, niet iedere gebruiker jouw profiel op de datingapp zien.

Once is gratis te downloaden voor Apple en Android (in-app aankopen voor aanvullende mogelijkheden).

 

 


Signal: WhatsApp, maar dan nóg veiliger

 WhatsApp gebruikt sinds 2016 data-encryptie, waardoor je gegevens stevig achter slot en grendel zitten. De app Signal is nóg een stuk veiliger. Het is helemaal afhankelijk van giften, dus hoeft het geen gegevens te gebruiken voor reclame. En slaat het ook geen informatie van je op, los van je telefoonnummer. Signal bewaart in tegenstelling tot WhatsApp ook geen ‘metadata’, zoals info over met welke telefoonnummers je contact hebt gehad. De encryptiesleutel? Die hebben de makers van de app niet. En dus kunnen ze ook nooit informatie doorspelen aan bijvoorbeeld de overheid. Omdat de data nooit wordt geback-upt, kan ook op dat vlak niks misgaan.

Het grote nadeel: WhatsApp heeft 1,2 miljard gebruikers, Signal enkele miljoenen. Je zult dus je best moeten doen om je vrienden over te halen om te gaan Signallen. Leuk als je iets te verbergen hebt, of veel waarde hecht aan privacy. Maar voor de meeste mensen is het (in ieder geval voorlopig) geen echt alternatief voor WhatsApp.

Signal kun je gratis downloaden op mobiele Android- en Apple-apparaten.

 

Als muziek in de oren: Tidal tegen Spotify

Nog zo’n app die een gigant uitdaagt: Tidal, dat Spotify wil overtreffen. Dan heb je lef, want met 100 miljoen gebruikers en 30 miljoen songs is de Zweedse streamingdienst beslist een tegenstander van formaat. Jay Z en een groot aantal andere artiesten zijn de eigenaren van Tidal. Niet verwonderlijk dus, dat ze trots stellen dat ze de hoogste artiestenvergoeding voor gestreamde songs betalen. Als echte muziekfreak kun je daar moeilijk op tegen zijn. Hetzelfde geldt voor de audio in hogere (‘lossless’) kwaliteit en de videoclips die je kunt streamen in high definition (HD).

Het is goed om te bedenken dat wegens exclusiviteitsdeals met de streamingdiensten sommige tracks alleen op Tidal staan, of juist op Spotify. Bovendien is het, afhankelijk van je voorkeuren, duurder dan Spotify. Spotify heeft een gratis abonnement, maar dan hoor je wel reclames tussen de nummers door. De reclamevrije Premium-diensten van Spotify en Tidal zijn allebei 10 euro per maand, waarvoor je ongelimiteerd gecomprimeerde muziek kunt luisteren. Wil jij als audiofiel onbeperkt lossless muziek luisteren? Dat kan met Tidal HiFi voor 20 euro per maand.

De Tidal-app is beschikbaar voor Apple en Android.

 

Snow is een soort Snapchat, maar dan voor fotofanaten

 Hoe populair Snapchat is, hoeven we niemand te vertellen. Het bleek ook wel uit de beursgang, die laatst 19 miljard euro opleverde. In landen als China, Japan en Korea is Snow (50 miljoen gebruikers) daarentegen veel populairder. De Koreaanse app lijkt verdacht veel op Snapchat, alleen kun je je selfies en video’s naar een veel hoger plan tillen. En dan vooral als je houdt van gekkigheid. Zo heeft Snow 1500 stickers en lenzen plus 50 achtergrondfilters, dat is veel meer dan Snapchat. Ook biedt de app meer fotobewerkopties. Zo kun je je huid er beter uit laten zien en geanimeerde GIF’jes maken. Als je wilt, kunnen afbeeldingen – in tegenstelling tot bij Snapchat – meerdere dagen zichtbaar zijn. Grappig weetje: Snow wil ook Europa veroveren en werkt aan speciale gezichtsvervormende lenzen voor mensen met een westers gezicht. Zijn jij en je vrienden echte fotofanaten, dan kan het dus leuk zijn om te gaan Snowen!

Snow kun je gratis gebruiken op Apple- en Android-apparaten.

 

Met Nuzzel minder Twitter-geneuzel

Tot slot geen variatie op een app, maar een slimme verbetering van een bestaande appgigant. Word je soms gek van de bijna eindeloze Twitter-informatiestroom? Met Nuzzel kun je gemakkelijk een selectie maken van wat je wilt bekijken. Ook zie je in één oogopslag wat de belangrijkste tweets en gedeelde links zijn en kun je alles gemakkelijk synchroniseren met je andere sociale media. Oftewel: Nuzzel voorkomt geneuzel en schept orde in de chaos!

Nuzzel is gratis te downloaden voor Apple en Android.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat vind jij de beste nieuwe app die is geïnspireerd op een oude app?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.